Thumb

Pedodonti Tedavisi Nedir?

Pedodonti, 0-12 yaşlar arasındaki çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgili her türlü tedavi ve teşhis planlamalarını içine alan diş hekimliği dalıdır. Ebeveynler çocuğun dişleri sürmeye başladığı ilk 6 aydan itibaren diş hekimine gelmeli, diş sürme şekli, dişlerin ebeveynler tarafından nasıl temizlenmesi gerektiği, çocuğun fırçalama alışkanlıklarını kazandırılması konularında bilgilendirilmelidir.

6 yaşından itibaren sürekli dişleri çıkmaya başlayan çocukta periyodik kontroller 6 ayda bir yapılmalı, flor jelleri ver fissür örtücü uygulamalarıyla çürük oluşma riski azaltılmalıdır. Çocuklarda görülen bazı kötü alışkanlıklar; -dil emme -parmak emme -tırnak yeme -kalem ısırma çocuklarımızın diş sağlığına olumsuz etki etmektedir.

Bu alışkanlıkların bırakılması için gerekli apereyler kliniğımiz tarafından uygulanmakta, oluşmuş bozukluklar giderilebilmektedir. Bu tür alışkanlıkların varlığında, diş hekimleri bunları önlemeye yönelik de bir takım tedaviler uygulayarak oluşabilecek olumsuzlukları giderebilmektedir. Oluşan problemler ne kadar erken fark edilirse tedaviler de erken teşhise bağlı olarak o ölçüde daha kolay ve dahaaz zaman alarak yapılacaktır. Gerek bu kötü alışkanlıklar ve yol açtığı problemlerin çözümü gerekse çocuklarımızın diş sağlığı konusunda bilinçlendirilmeleri, doğru alışkanlıklar kazanmaları için düzenli kontroller büyük önem taşımaktadır. Süt dişlerinin önemi konusunda ailenin bilinçlendirilmesi sürekli dişlerin sürme zamanına kadar süt dişlerinin ağızda tutulmaları ve bunu sağlamak için çocuklarımızın beslenmesine, ağız ve diş sağlığına önem verilmesi ve bunun nasıl sağlanabileceği konusunda diş hekimleri ailelere de yardımcı olmaktadır.

Çürük oluşma riski yüksek olan bir çocukta koyucu amaçla yapılan fissür örtücü uygulamaları ile dişler çürükten korunabilmekte ya da erken dönemde süt dişlerini kaybetmiş olan çocuklarımıza yapılacak olan yer tutucularla sürekli dişlerin sürme sırasında yer darlığı ve çapraşıklık oluşma durumu engellenebilecektir. Bu tür örneklerde olduğu gibi koruyucu, önleyici ve tedavi edici uygulamalarla ve düzenli diş hekimi kontrolleriyle çocuklarımızın ağız ve diş sağlığı daha iyi bir hale getirilebilmektedir.