Thumb

Implant Tedavisi Nedir?

Afyon’da bulunan kliniğimizde gerçekleştirdiğimiz implant tedavilerinde önceliğimiz, hasta ihtiyaçlarını iyi belirleyebilmek ve hastaya uygun implant tedavisini sağlayabilmektir. Günümüzde implant tedavisi çok popülerdir ve eksik dişlerin yerine doğrudan uygulanabilir. Implant tedavisi ağızda eksik olan dişlerin yerine konması amacıyla, genellikle titanyum veya titanyum bileşiklerinden hazırlanan yapay diş köklerinin çeneye uygulanmasıdır. Titanyum vücut dokuları ile etkileşime girmediği ve kuvvetlere karşı dirençli bir materyal olduğu için implant malzemesi olarak tercih edilir. Implant Tedavisi daha önceden kaybedilmiş dişlerin oluşturduğu boşluklara ya da ciddi bir enfeksiyon yoksa hemen çekim sonrası diş yuvasına yerleştirilebilir. Implant uygulamasının asıl amacı, üzerine kullanılabilir dişler yapmaktır.

 

Implant Tedavisinin Faydaları;

  • Doğal diş formunda olması,
  • Çiğneme fonksiyonlarını tam olarak yapabilme (her istediğini yiyebilme),
  • Daha iyi estetik görünüm,
  • Çiğneme fonksiyonları tam olduğu için sağlıklı beslenebilme,
  • Sağlıklı dişlere kavuşma ile yüksek özgüven

 

Implant Tedavisi Süresi;

Implant tedavisi cerrahi bir operasyonla yapılmaktadır. Eğer yapılacak olan tek bir implant operasyonu ise bu işlem 10 dakika ile 30 dakika arasında değişmektedir. Implant tedavisinin süresi yapılacak olan implant sayısına ve hastanın çene kemiğine bağlı olarak yarım saat ile birkaç saat arasında da değişebilir. Cerrahi operasyondan sonra, implant ile kemiğin bütünleşmesi için (osseointegrasyon) 1-3 ay kadar beklenir. Implant kemik kaynaşmasından sonra üzerine oturtulacak olan protezler, birkaç seans da uygulanır. Toplamda 1-4 ay süren implant tedavisi sonucunda hastalar doğal dişe en yakın sonucu elde etmekte ve uzun ömürlü dişlere kavuşmaktadırlar.

 

Implant Tedavisi İyileşme Süreci;

Implantlar çene kemiğine yerleştirildikten sonra, iyileşme süresi oldukça kısadır. Implant işlemi bitiriltikten sonra hekim tarafından hastaya gerekli uyarılar yapılır ve hastanın bir süre kullanacağı ilaçlar yazılır. Anestezinin etkisi geçtikten sonra hasta yemek yemeğe başlayıp normal hayatına dönebilir.

Bazı durumlarda diş implantı genel anestezi altında yapılabilmektedir. Bu durumda hasta 4-5 saat gözetim altında kalabilmektedir. Hasta gözetim sonrasında doktorun söylediklerine ve uyarılarına dikkatle uymak durumundadır. Hasta söylenenleri harfiyen uygulamışsa herhangı bir sorun yaşamamaktadır.

Implant Tedavisi Sonrası;

Implant tedavisi sonrası cerrahi işlem bölgesinde şişlik olması normaldir. Çene kemiğinde implant için açılan yuva bir miktar açılan dişeti implant bölgesinde az da olsa bir tramvaya neden olmaktadır. Diş hekimi bu bölgede az da olsa şişlik beklediğinden implant bölgesine buz kompresi yapılmasını ister.

Hasta elindeki buz torbalarını ağız dışından implant bölgesine tutulur 3-5 dakika tutulup 8-10 dakika dinlendirerek uygulanır. Uzun süre buz tutulması durumunda buz yanığı olabilirsiniz. Bu uygulama şişlik oluşmasını belli ölçüde azaltacaktır.

Implantın çene kemğiyle bütünleşene kadar yemek yerken implant üzerine baskı uygulamamaya dikkat ediniz.

Implant tedavisi sonrasında birkaç ay beslenmenize dikkat etmeniz gerekmektedir. Titanyum implantın çene kemiğine kaynama süreci olan bu dönemde, sıcak veya soğuk olmayan yumuşak gıdalarla beslenerek implantın stabilitesine zarar vermemiş oluruz. Bu konuda diş hekiminizin tavsiyeleri olsa da bilgilenmeniz açısından aşağıdaki örnekleri verebiliriz.

Oda ısısındaki yoğurt, peynir, çorbalar, meyve suları, yumuşak pişirilmiş yumurta, yumuşak et, süt, dondurma, muhallebi ve ekmeğin iç kısmı gibi yumuşak yiyeceklerle beslenebilirsiniz. Beslenmeniz eskiye göre az olacağından; taze sıkılmış meyve suları, kivi, elma, çilek, greyfurt, portakal gibi meyvelerden tüketerek doğal yoldan c vitamini katkısı yapabilirsiniz.