Thumb

Ağız Kokusu Nedir

Ağız Kokusu Nedir ?

Ağız kokusu bireylerin hem sağlığı hem de sosyal yaşamlarını doğrudan etkileyen bir sorundur.

Ağız kokusu; bazı bakterilerin ağız içinde gıda atıkları ile birleşerek oluşturduğu hoş olmayan kokudur.

Bu sorun genellikle ağız içi nedenlerden kaynaklanmaktadır, ancak daha az sıklıkla olmakla birlikte bazı sistematik hastalıkların da ağız kokusuna neden olduğu bilinmektedir.

Bu koku özellikle sabahları ağızda belirgib halde hissedilir. Ancak sağlıklı bireylerde sabahları oluşan bu koku dişlerin fırçalanması ve diş ipinin kullanılması ile ortadan kalkar. Ağız bakımı sağlanmasına rağmen koku devam ediyorsa, diş hekimine başvurulması gerekmektedir.

 

Ağız Kokusunun Nedenleri?

    Diş aralarından, dil üzerinde ve diğer çevre dokularda kalan yiyecek artıkları ağız içindeki bakteriler aracılığı ile kötü kokulu bileşiklerin oluşmasına sebep olmaktadır.

    Ayrıca; ağız bakımı eksikliğine bağlı olarak oluşan bu ortamda, diş çürükleri ve diş eti hastalıkları da meydana gelerek tabloyu ağırlaştırmaktadır.

    İyi temizlenmeyen protezler de benzer şekilde ağız kokusunun daha şiddetli hissedilmesine neden olmaktadır.

    Tükürük ağızda kokuya neden olan gıda artıklarının temizlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bazı ilaçların sürekli kullanımında, tükürük bezleri ile ilgili hastalıklarda veya sürekli ağız solunumu yapan kişilerde, tükürük azlığına bağlı olarak ağız kokusu gelişebilir.

    Yediğiniz bazı yiyecekler de (soğan, sarımsak, et, balık, peynir vb.) nefesimizin kötü kokmasına neden olabilir. Dişlerin ve dilin temizlenmesi ile bu koku ortadan kalkmaz. Kokuya neden olan yiyecek vücuttan bütünüyle atılana dek koku devam edecektir.

    Benzer şekilde tütün ürünleri ve alkol de ağız kokusuna neden olurlar. Bu alışkanlıktan bütünüyle vazgeçmedikçe ağız kokusu devam edecektir.

    Ağız kokusunun ortaya çıkmasında azda olsa bazı hastalıklar da rol oynamaktadır. Bunlar arasından; şeker hastalığı, alt ve üst solunum yoları enfeksiyonları, sindirim sistemi bozuklukları, karaciğer ve böbrek hastalıkları sayılabilir. Bunlar ağızda oluşturdukları koku ağız içinde bakterilerin neden olduğu kokular gibi olmayabilir. Örneğin, şeker hastalarında ağızdan gelen aseton kokusu söz konusudur.

Ağız Kokusunu Gidermek için Neler Yapılmalıdır? 

Öncelikle ağız kokusunun ağız içi bir nedenden kaynaklanıp kaynaklanmadığına bir diş hekimi tarafından tespit edilmelidir.

Ağız içinde çürük dişler, kanayan dişetleri, iyi temizlenmemiş protezler varsa gerekli tedaviler yapılmalıdır.

Diş ve dişetlerin sağlıklı hale getirildikten sonra durumun korunması için düzenli olarak diş fırçası ve diş ipi kullanılmalıdır.

Ayrıca dilin üzeri de mutlaka fırçalanmalıdır. Bu iş içinözel olarak üretilmiş dil fırçalarının kullanılması daha uygundur.

Şekersiz sakız çiğneyerek tükürük akışını arttırmak gıda artıklarının temizliğine katkıda bulunacaktır.

Ağız gargaraları ile ağzın çalkalanması ağız kokusunun azalmasına yardımcı olmaktadır.

Eğer diş hekimi ağız temizliğinin yeterli olduğunu tespit ederse o zaman ağız dışı kaynaklar araştırılmalı ve konunun uzmanı ile görüşülmelidir.